Ulusal Genç Siber Güvenlik Olimpiyatı (NJCO)

Ulusal Genç Siber Güvenlik Olimpiyatı, gençleri yeni nesil siber profesyoneller olmak için ihtiyaç duydukları teknolojiler ve bilgilerle tanıştırmak üzere tasarlanmıştır. Her ikisi de NUS School of Computing’te bulunan NCL ve CeNCE tarafından akredite edilen bir sertifikalar öğrencilere verilmektedir. NJCO’nun seçkin öğrencileri, geleceklerini dünyanın en iyi üniversitelerinde sürdürmek için tanınırlığa sahip olma fırsatını yakalayabilirler.

Vizyon

Lise ve üniversite öğrencileri arasında siber güvenlik alanını yaygınlaştırmak, öğrencilerin gelecekteki olası bir mesleğe yönelik bilgi ve ilgilerini artırmak için siber güvenlik alanında ek eğitimler düzenlemek ve ek teknoloji ve siber güvenlik konularında çalışma arzusunu teşvik etmek.

NJCO kimler içindir?

NJCO, 8. sınıftan 12. sınıfa kadar olan öğrenciler ile birinci ve ikinci sınıf lisans öğrencileri için tasarlanmıştır. Ders ve sınav tüm öğrenciler için aynı olacak, ancak sınıflandırma her sınıf içinde yapılacaktır.

MÜFREDAT

– Konu 1: Şifreleme

Bu konu, şifreleme, hash teknikleri, tuzaklar ve tarihsel bağlamı da dahil olmak üzere Kriptografiyi tanıtmaktadır. Bu kavramlar, siber güvenliğin temellerinin atılmasında temel öneme sahiptir. Öğrenciler, örnekler aracılığıyla aykırı düşünmeyi öğrenecek ve deneyimleyecek, şifreleme nin neler başarabileceğini anlayacak ve bazı yaygın şifreleme türlerine ve ilgi çekici tekniklerine aşina olacaklardır.

– Konu 2: Ağ Temelleri

Bu konu, ağlarda aykırı düşünme, Wireshark aracıyla ağ keşfi ve Dijitalleşme Çağı’nı tanıtmaktadır. Öğrenciler ayrıca URL’den bir web sayfasına ağ yolculuğunu nasıl izleyeceklerini, kaynak sayfaya genel bir bakış kazanmayı ve Wireshark ağ aracının işlevlerini keşfetmeyi öğreneceklerdir.

– Konu 3: Kırmızı Takım Oluşturma ve CTF’lere Giriş

Bu konu, Bayrağı Yakala (CTF) yarışmalarının temel kavramlarını ve birçok kategorisini tanıtmaktadır. Buna ek olarak, öğrenciler temel komutlar, izinler ve işlemler ve Linux ortamında yazılım ve araçların nasıl kurulacağı dahil olmak üzere Linux işletim sistemlerine aşina olacaklardır. Ayrıca, öğrenciler pratik CTF gösterileri ile desteklenen CTF zorluklarını çözmek için yaygın olarak kullanılan programlama dillerini keşfedeceklerdir.

– Konu 4: Dijital Adli Tıp

Bu konu, dijital delillerin tanımlanması, korunması, toplanması, incelenmesi, analizi ve sunumu gibi dijital adli tıp sürecinin ana aşamalarını kapsayan Dijital Adli Tıp’ı tanıtmaktadır. Öğrenciler, Ağ Günlükleri, Bellek Dökümleri, Veri Görüntüleme ve Dosya Sistemi Yapıtları gibi çeşitli dijital kanıt türlerini keşfedeceklerdir. Ayrıca, öğrenciler adli soruşturmalarda yaygın olarak kullanılan araçlara aşina olacaklardır. Uygulamalı alıştırmalar, adli tıp tekniklerinin ve araçlarının gerçek dünya senaryolarında uygulanmasında pratik deneyim sağlayacaktır.

Kurs formatı

NJCO kursu, lise ve üniversite öğrencileri için özel olarak hazırlanmış, her biri 2 saat uzunluğunda, toplam 8 saatlik içeriğe sahip, önceden kaydedilmiş 4 çevrimiçi video dersi içermektedir. Her ikisi de NUS’ta bulunan NCL ve CeNCE tarafından tasarlanan kurs, öğrencilerin materyalle kendi hızlarında etkileşime girmelerine olanak tanır. Bu esnek öğrenme formatı, öğrencilerin dersleri istedikleri zaman ve istedikleri yerden duraklatabilmelerini, geri sarabilmelerini ve tekrar ziyaret edebilmelerini sağlayarak müfredatta belirtilen çeşitli konuları anlamalarını en üst düzeye çıkarır.

Yarışma formatı

NJCO yarışması, öncesindeki çalıştaydan sonra, Müfredatta sunulan her konu için 10 soruya bölünmüş 40 çoktan seçmeli sorudan oluşacaktır. Her doğru cevaba 2,5 puan verilecek ve boş ya da yanlış cevaplar için puan kesintisi yapılmayacaktır. Online olarak gerçekleştirilecektir.

ÖDÜLLER

Uluslararası Genç Siber Güvenlik Olimpiyatı (IJCO)

Uluslararası Genç Siber Güvenlik Olimpiyatı (IJCO), NJCO’nun küresel turudur ve Aralık 2024’te İstanbul, Türkiye’de gerçekleşecek olan STEAM AHEAD etkinliğinin bir parçasıdır. IJCO, dünya çapında tanınan ödüller için dünya çapında seçkin öğrencilerle rekabet etmek isteyen NJCO ve DrCT madalya sahiplerinin katılabileceği kurs tabanlı bir yarışmadır.

Bu kapanacak 0 saniye